Ugrás a tartalomhoz
ápr. 24. 2013

Esettanulmány - "Keress pénzt a neten"

Rengeteg gyanús weboldal van az Interneten. Ezek közül az egyik legismertebb a rulettes ('gazdagodj meg két hét alatt') oldalak mellett az ún. PTC-oldalak világa. Alább bemutatjuk, hogy hogyan működik a valóságban az, amit mi "internetes nyomozásnak" vagy "internetes kutatásnak" nevezünk. Ez nem magánnyomozás, hanem inkább az Interneten fellelhető információk közötti keresgélés, kutatás, szelektálás...

Találomra eldöntöttük, hogy beírva a Google-be azt, hogy "keress pénzt a neten", a második találati oldal első bejegyzésének fogunk utánanézni.

keresspenzt01.jpg
Kusza információk régen frissített oldalára jutunk. A bannerek egy része már nem is működik (ekkor már meg kell szólalnia a fejünkben a csengőnek). De van rajta két hivatkozás, az egyik minden bizonnyal a lap gazdája, a másik pedig a programozóé, aki segítette a weboldal gazdájának a munkáját.

Először nézzünk utána az előbbinek. Szerencsénk van, viszonylag egyedi a neve (a mail címe tartalmazza a nevét). Első körben leellenőrizzük, hogy akit a Google kidob, az valóban ő vagy csak ugyanolyan nevű másik személyről van-e szó. Úgyhogy a nevét beírva és mellé, hogy "pénz keresés" és ehhez hasonló verziókat beírva egyértelművé válik, hogy sok hasonló weboldalon, fórumon, blogban aktív (vagy legalábbis aktív volt).

keresspenzt02.jpgEkkor elkezdhetjük összegyűjteni az adatokat róla. Hol lakik (nagyon könnyen kideríthető), még az is, hogy időjárás figyelő állomása van az időkép.hu -n, megvan a Facebook oldala, innen már nincs messze akár a pontos lakcím, telefonszám megszerzése... Ha több időt rászánnánk, meg lenne néhány hobbija, családtagok, stb., de minket ez most nem érdekel...

A bemutató kedvéért nézzük meg, hogy ki készítette a pénzkereséssel foglalkozó weboldalt. Csak egy nicknév van odabiggyesztve, de abból kiindulva minden bizonnyal egy SEO-val foglalkozó barátot kért fel a weboldal tulajdonosa. A nicknévre rákattintva egy olyan weboldalra jutunk, ami már nem létezik. Sebaj vannak erre is módszerek, hogy hogyan érdemes felkutatni. Kis keresgéléssel megismerjük, hogy a nicknév ideiglenesen használta csak - egy 5 évvel ezelőtti netes eseményre utal, ahol abban versenyeztek egymással a résztvevők, hogy ki milyen hamar tudja a Google találati listáján elhelyezni a saját blogját (ezt hívják keresőoptimalizálásnak, vagy idegen szóval SEO-nak). Kb. 5 perc keresgélés és olvasgatás után lett meg a SEO-optimalizátor neve, és hogy 5 évvel ezelőtt volt 21 éves., stb.

keresspenzt03.jpg

Ez a poszt csak egy demonstráció, hogy bizonyos jártassággal elég sok mindent meg lehet keresni, ki lehet kutatni a neten. A személyiségi jogok miatt a vonatkozó adatokat kitöröltük a screenshotokból.

süti beállítások módosítása